Το μάθημα έχει διττό σκοπό: από τη μια μεριά να αναλύσει τις σημαντικότερες τεχνολογίες και πρακτικές ηλεκτρονικών πληρωμών (όπως e-banking, e-invoicing, κτλ) αναδεικνύοντας την σημασία αξιοποίησης συστημάτων ψηφιακών πληρωμών τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας και από την άλλη να εισάγει τους φοιτητές στην αναδυόμενη περιοχή των εικονικών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, και των τεχνολογιών blockchain.

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος θα αναλυθούν οι τεχνολογίες και τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (e-banking, contactless payments κλπ) τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις (Β2Β) αλλά και τους καταναλωτές (Β2C) με στόχο τη μείωση λειτουργικών δαπανών, κόστους διαχείρισης μετρητών, διαφάνεια κλπ. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονικό παράβολο) ενώ θα αναλυθεί το πώς οι εσωτερικές διαδικασίες ενός οργανισμού θα πρέπει να ανασχεδιαστούν ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο λειτουργικό όφελος. Έμφαση θα δοθεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές B2C μέσω συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής και θα συζητηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία αυτών των υπηρεσιών.

Το δεύτερο μέρος του μαθήματος θα παρέχει μια σε βάθος κατανόηση των «αποκεντρωμένων» ψηφιακών νομισμάτων (decentralized digital currencies), όπως το Bitcoin και των επιχειρηματικών εφαρμογών των blockchains. Συγκεκριμένα, το μάθημα θα παρουσιάσει τις αρχές με τις οποίες λειτουργούν τα ψηφιακά νομίσματα και θα παρέχει στους φοιτητές πρακτικά παραδείγματα επιχειρηματικών καινοτομιών βασισμένων σε τεχνολογία blockchain. Επίσης, θα συζητηθεί η πιθανή επίπτωση που θα φέρουν τα ψηφιακά νομίσματα και η τεχνολογία των blockchains στον τραπεζικό, χρηματοοικονομικό και νομικό κλάδο καθώς και στα ρυθμιστικά συστήματα, εξετάζοντας το ψηφιακό νόμισμα μέσα από το πλαίσιο της καινοτομίας και της ανάπτυξης.