Η καινοτομία είναι κρίσιμος παράγοντας για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, τους βιομηχανικούς κλάδους και τις εθνικές και περιφερειακές οικονομίες. Σήμερα, όλοι καλούνται να καινοτομήσουν ως μέσο εξόδου από την κρίση και ως μέσο ανάπτυξης προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα. Η καινοτομία έχει να κάνει με 'κάτι νέο' αναφορικά με προϊόντα, διαδικασίες ή διοικητικές λειτουργίες.

Η ενότητα Καινοτομίας του μαθήματος θα επικεντρωθεί στην κατανόηση της φύσης της καινοτομίας και των διαφόρων τύπων καινοτομίας, στην ανάλυση των οργανωτικών παραγόντων και συνθηκών που μπορούν να ευνοήσουν την καινοτομία καθώς και στην επισκόπηση των διαδικασιών καινοτομίας.

Στη συνέχεια η ενότητα Επιχειρηματικότητας του μαθήματος θα επικεντρωθεί στην κατανόηση των ζητημάτων επιχειρηματικότητας και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με όλο τον κύκλο της επιχειρηματικής διαδικασίας, από τον εντοπισμό της ευκαιρίας και την αξιολόγηση του επιχειρηματικού μοντέλου μέχρι την κινητοποίηση πόρων, τη δημιουργία της εταιρίας και τη διαχείριση της ανάπτυξής της. Ειδική αναφορά θα γίνει σε ζητήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων.