Το μάθημα εισάγει και αναλύει τις Επιχειρησιακές Διαδικασίες (Business Processes/BP) ως τα βασικά συστατικά των μοντέρνων επιχειρήσεων και της διαχείρισης της απόδοσής τους. Αποτελείται από δύο κύριες ενότητες:

Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPM) :

  • Τύποι επιχειρησιακών διαδικασιών και η λειτουργία τους στην επιχείρηση.
  • Τεχνικές μοντελοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών.
  • Εφαρμογές Πληροφορικής για την μοντελοποίηση και διαχείριση επιχειρησιακών διαδικασιών.
  • Κατανόηση της αρχιτεκτονικής των επιχειρησιακών διαδικασιών.
  • Προσδιορισμός απαιτήσεων νέων πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών.

 Αρχές Διοίκησης Απόδοσης Επιχειρησιακών Διαδικασιών:

  •  ·   Μετρικές Απόδοσης Διαδικασιών και παραδείγματα πρακτικών μελετών περίπτωσης επιχειρησιακών και διεπιχειρησιακών συστημάτων. Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων/ERP, Συστήματα Διαχείρισης Πελατών/CRM, Συστήματα Διοικητικής Πληροφόρησης/MIS, Ηλεκτρονικό Εμπόριο/e-commerce και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση/ e-government.
  •  Πλαίσια Διαχείρισης Διαδικασιών και η προσέγγιση/τεχνική της κάρτας εξισορροπημένης αξιολόγησης/Balanced Scorecard Approach(BSC).
Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει βασικές έννοιες και τεχνικές που σχετίζονται με την επιχειρησιακή ανάλυση συστημάτων εργασίας που εμπλέκονται σε και υποστηρίζονται από συστήματα (και τεχνολογίες) πληροφορικής. Οι μαθητές θα κατανοήσουν πώς διαφορετικοί τύποι επιχειρησιακών διαδικασιών και τεχνολογιών, εντός ενός συγκεκριμένου ανθρώπινου, εργασιακού και οργανωσιακού πλαισίου, μπορούν να μελετηθούν και να αναλυθούν έτσι ώστε να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν δυνατότητες βελτιώσεων και καινοτομιών με στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή τους.

Το μάθημα έχει πρακτικό προσανατολισμό και συσχετίζει τις θεωρητικές έννοιες με τις εφαρμοσμένες πρακτικές τους. Οι φοιτητές παρακολουθούν 4 3ωρα εργαστηριακά μαθήματα, στη διάρκεια των οποίων εξοικειώνονται με τη χρήση εργαλείων διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναλύουν και μοντελοποιούν μια κύρια επιχειρησιακή διαδικασία, του συστήματος εργασίας που έχουν επιλέξει να μελετήσουν, με τη χρήση του εργαλείου ARIS.
  • Υλοποιούν ένα δοσμένο πλήρες επιχειρησιακό σενάριο στο SAP σύστημα το οποίο αναλύουν και μοντελοποιούν με τη χρήση του εργαλείου ARIS.