Οι επιδράσεις των Τεχνολογιών Πληροφορικής  στους οργανισμούς, στις οικονομίες και στις κοινωνικές δομές είναι επιτακτικές, εκθετικά συνεχείς και αυξανόμενες, μετασχηματικές και ριζοσπαστικές. Οι αλλαγές που προκύπτουν απαιτούν νέα πλαίσια κατανόησης και εννοιολογικών εργαλείων, καθώς και νέες μεθόδους και πρακτικές επιχειρησιακής διαχείρισης. Έτσι, τα Πληροφοριακά Συστήματα, ως κοινωνικο-τεχνικά συστήματα και δομές, που επικράτησαν τη δεκαετία ’80, εξελίχθηκαν και μετασχηματίστηκαν σε Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERPs) και πρόσφατα σε Ψηφιακές Πλατφόρμες (Digital Platforms).

Google, Facebook, android, Microsoft windows, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, κάρτες ηλεκτρονικών πληρωμών & συναλλαγών (payment cards), το επιχειρησιακό οικοσύστημα SAP ERP, καθώς και οι τεχνολογίες μετατροπής καυσίμων σε ενέργεια (fuel-cell technologies) και των ανθρώπινων γονιδιωμάτων (human genomics) είναι μερικές από τις ψηφιακές πλατφόρμες που εξειδικεύονται σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα διαφορετικών οικονομικών τομέων (industry digital platforms).

Οι πλατφόρμες αυτές παρέχουν δομικά στοιχεία καθώς και εξειδικευμένες & πολύπλοκες λειτουργίες ενός τεχνολογικού συστήματος που οι εταιρείες χρησιμοποιούν ως βάση ανάπτυξης και προσαρμογής στις πρόσθετες ιδιαίτερες απαιτήσεις τους έτσι ώστε να παράξουν – πρόσθετα και συμπληρωματικά – προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογία (μέσω διαδικασιών ανάπτυξης, βελτίωσης, επεμβάσεων, προσθηκών και καθοδηγούμενης/ελεγχόμενης παραμετροποίησης). Η σωρευτική δυναμική αρκετών ψηφιακών  πλατφορμών, το συνεχώς αυξανόμενο δίκτυό τους και οι συσχετίσεις τους δηλώνουν ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες ήρθαν και θα μείνουν, αποτελούν – πλέον – αναπόσπαστο κομμάτι των σημερινών κοινωνικών δομών.

Το μάθημα ασχολείται με την έρευνα για τις ψηφιακές πλατφόρμες διαφόρων τομέων όπως η στρατηγική τεχνολογίας, η ανάπτυξη προϊόντων, τα πληροφοριακά συστήματα και την βιομηχανική οικονομία.

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των σχέσεων και συσχετίσεων μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών και των συστημάτων στα οποία ενσωματώνονται, καθώς και των επιπτώσεων/επιδράσεων σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και οικονομικούς τομείς, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες διαδραματίζουν – πλέον – σημαντικό και καθοριστικό ρόλο.

Στα πλαίσια του μαθήματος και για την εμπέδωση των θεωρητικών εννοιών που αναλύονται και μελετώνται κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, πραγματοποιούνται δύο 2ωρα φροντιστήρια και δύο 2ωρα εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δύο 2ωρα φροντιστήρια, στα οποία οι φοιτητές αναλύουν μελέτες περίπτωσης/case studies θεμάτων καινοτομίας που βασίζεται σε ψηφιακές πλατφόρμες (σχεδιασμός και ανάπτυξη)
  • Δύο 2ωρα εργαστήρια σε SAP ERP ως καινοτομική πλατφόρμα (Fiori, Hana, ecosystem, university alliance, etc) βασισμένα σε υλικό από την βάση γνώσης της SAP AG και την έρευνα αγοράς.